Temmuz 20, 2025

İBB’den “İSKİ hayat hakkını ihlal ediyor” savlarına yalanlama

İBB'den "İSKİ hayat hakkını ihlal ediyor" tezlerine yalanlama

T24 Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ’ye yönelik, “İSKİ, Toki Sazlıdere Konutlarına su vermeyerek ömür hakkını ihlal ediyor” savlarına karşılık verdi. Palavralar / gerçekler başlığıyla yayınlanan açıklamada, “Kaçak yapı niteliğinde bulunan inşai faaliyetlere mevzuata nazaran su verilmemektedir. Bununla birlikte içme suyu havzası içinde yer alan kaçak yapıların İSKİ tarafından yıkılacağına dair tebligatlar ilgilerine gönderilmiştir” denildi.

İBB’nin bahse ait yaptığı açıklamanın tamamı şu halde: 

Yalan: İSKİ, Toki Sazlıdere Konutlarına su vermeyerek ömür hakkını ihlal ediyor palavrası.

Gerçek: Kaçak yapı niteliğinde bulunan inşai faaliyetlere mevzuata nazaran su verilmemektedir. Bununla birlikte içme suyu havzası içinde yer alan kaçak yapıların İSKİ tarafından yıkılacağına dair tebligatlar ilgilerine gönderilmiştir.

Toki Sazlıdere Konutları ismiyle tabir edilen konut projesi ve bu projeye ait olarak hazırlanan Arnavutköy ilçesi, Sazlıbosna ve Hacımaşlı Mahalleleri, Yenişehir rezerv yapı alanının bir kısmına ait imar planları, ismini da almış olduğu Sazlıdere Barajı İçmesuyu Havzası’nın mutlak, kısa, orta ve uzun aralı muhafaza alanları içerisinde yer almaktadır. Kelam konusu planlar ile havza mevzuatı kararları uyarınca yapılaşmaya kapalı olan ve İSKİ tarafından itinayla korunan mutlak ve kısa uzaklıklı müdafaa alanları yapılaşmaya açılmakta, orta ve uzun aralı müdafaa alanlarında ise havza mevzuatınca belirlenen nüfus ve yapılaşma bedelleri aşılarak 118 bin kişilik nüfus getirilmesi öngörülmektedir.

Bu sebeple bahsi geçen planlara İSKİ tarafından itirazlar iletilmiş olup itirazların kabul edilmemesi sonucunda kelam konusu planların iptali ve yürütmesinin durdurulmasına ait tüzel süreçler başlatılmıştır. İSKİ’nin olumlu görüşü bulunmayan ve İdarece temel alınmayan kelam konusu planlara ait tüzel süreç devam etmektedir.

Bahsi geçen haberlerdeki demeçlerin bilakis bitme noktasında değil başlangıç noktasında bulunan inşai faaliyetlerde kullanılmak üzere İSKİ’den su abonelikleri talep edilmekte olup kaçak yapı niteliğinde bulunan inşai faaliyetlere İSKİ tarafından su verilmemektedir. Bununla birlikte içme suyu havzası içinde yer alan kaçak yapıların İSKİ tarafından yıkılacağına dair tebligatlar ilgilerine gönderilmiştir.

İSKİ, tüm iş ve süreçlerini mevzuat çerçevesinde yürütmektedir. Bu kapsamda 3194 sayılı İmar Kanunun kullanma müsaadesi alınmamış yapılar başlıklı 31. Hususunda ‘İnşaatın bitme günü, kullanma müsaadesinin verildiği tarihtir. Kullanma müsaadesi verilmeyen ve alınmayan yapılarda müsaade alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Lakin, kullanma müsaadesi alan bağımsız kısımlar bu hizmetlerden istifade ettirilir’ kararı yer almaktadır.

2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Vazifeleri Hakkında Kanun’un “Su ve Kanalizasyon durum belgesi” başlıklı 18. hususunda “Yapı için belediyeden ruhsat isteyen gerçek ve hükmî bireyler, daha evvel İSKİ’den su ve kanalizasyon durumu hakkında evrak almak zorundadır. İSKİ o yerdeki su ve kanalizasyon şebekesine nazaran su ve kanalizasyon durum evrakı verir. Yapıların durum evrakı alınmadan yahut tesisatın durum dokümanına alışılmamış olarak yapılması hallerinde imar mevzuatının ruhsatsız yapılar hakkındaki kararları uygulanır. İmar planlarının hazırlık safhasında altyapı tesisleriyle ahenk istikametinden İSKİ’nin de görüşünü almak kuraldır.” kararı yer almaktadır. Bu bakımdan, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu vilayetlerde su ve kanalizasyon yönetimleri “su ve kanalizasyon durum evrakını düzenlemeye ve bununla ilgili de gerekli tahsilatı yapmaya yetkili kılınmıştır.

Haberde bahse husus edilen yerlerdeki parsellere ilişkin içme suyu şebeke çizgilerinin, atık su şebeke sınırlarının, mimari projelerin su ve kanal bakımından temel, temel üstü ve iskân safhalarına temel teşkil eden İSKİ görüşünün alınması mecburî olan projeleri İSKİ’ye sunmamışlardır. Hasebiyle rastgele bir mağduriyet kelam konusu değildir.”

İBB, ayrıyeten, Sazlıdere Baraj Gölü etrafındaki planlanan yapılaşma ve arazi kullanımına dair detaylı bir harita paylaştı:

“Haritada görülen renk kodları ve çizgiler aşağıdaki manalara gelmektedir:

•Kırmızı çizgi: Mutlak müdafaa bandı – Göle en yakın ve yapılaşmaya muhakkak kapalı alandır.
•Pembe çizgi: Kısa aralı müdafaa bandı – Hudutlu yapılaşmaya müsaade verilen, çevresel muhafaza açısından öncelikli bölgedir.
•Turuncu çizgi: Orta aralıklı müdafaa bandı – Denetimli yapılaşmaya müsaade verilen, göl etrafındaki tampon bölge niteliğindedir.
•Sarı ve kahverengi alanlar: Konut alanları – Düşük, orta ve yüksek yoğunluklu yerleşim ünitelerini temsil eder.
•Mavi alanlar: Donatı alanları – Okul, kamu hizmet binaları, idari tesisler üzere toplumsal altyapı tesislerini söz eder.
 
Söz konusu plan, Sazlıdere Barajı’nın etrafındaki mutlak ve dereceli müdafaa alanlarına karşın ağır konut ve yapılaşma öngörmektedir. Bu durum, su kaynaklarının korunması, çevresel sürdürülebilirlik ve kamusal fayda açısından önemli riskler barındırmaktadır.”

 

 

About The Author