Temmuz 20, 2025

Betül Kara, Filistinli Çocukların Sesini Sanatıyla Duyuruyor

Düzce Üniversitesi öğrencisi Betül Kara, fotoğraflarıyla Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaşanan acıları ve direnişi yansıtıyor. Sanatında insan haklarına dikkat çekmeyi hedefleyen Kara, 'Mazlum Coğrafyalarda İnsan Hakları: Farkındalık ve Empati Projesi' kapsamında eserler üretiyor.

Düzce’de yaşayan üniversitesi öğrencisi Betül Kara, İsrail’in Gazze Şeridi’ne taarruz başlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaşanan acıları, direnişi ve umudu tuvaline yansıtıyor.

Düzce Ömer Seyfettin Kız İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra çocukluk hayali fotoğraf sanatının peşinden giderek 2023’te Düzce Üniversitesi (DÜ) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Fotoğraf Kısmını kazanan 22 yaşındaki Kara, karakalem, akrilik, yağlı boya, yağlı pastel, kömür kalem ve sulu boya tekniğiyle yaptığı tabiat ve portre çalışmalarının yanı sıra üniversitenin toplumsal sorumluluk projelerine de takviye veriyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ÜNİDES programı desteğiyle, Düzce Üniversitesi Güzelliğin Geleceği Topluluğu tarafından yürütülen “Mazlum Coğrafyalarda İnsan Hakları: Farkındalık ve Empati Projesi” kapsamında tuvalinin başına geçen Kara, İsrail’in birden fazla çocuk ve bayan on binlerce insanı öldürdüğü Gazze Şeridi’nde yaşanan acıları, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki zorlukları, direnişi ve umudu fotoğraflarında işliyor.

Proje çerçevesinde Filistin halkı için hazırladığı yapıtlarıyla geçen ay düzenlenen Düzce Üniversitesi Şenliği’nde birinci şahsî standını açan Kara, AA muhabirine, fotoğraf tutkusunun çocukluk yıllarına dayandığını söyledi.

Kara, ilkokul 4. sınıftayken girdiği müsabakalarda aldığı ödüllerle sanata ilgisinin arttığını, ortaokulda karakalem teknikleri üzerine araştırmalar yaptığını lisana getirerek, lise yıllarında ise derslerinden arta kalan vakitlerde karakalem çalışmalarına devam ettiğini anlattı.

“Direnişi, umudu ve çocukların gözlerindeki acıyı resmettim”

Kovid-19 devrinde akrilik tekniğiyle tanıştığını belirten Kara, üniversiteyi kazandıktan sonra da yağlı boya, sulu boya, yağlı pastel, kömür kalem üzere farklı teknikleri çalışmalarına kattığını kaydetti.

Kara, yaklaşık bir yıldır kendini “Mazlum Coğrafyalarda İnsan Hakları: Farkındalık ve Empati Projesi”ne adadığını lisana getirdi.

İsrail’in Filistin halkına yaptığı çok büyük zulüm yaptığına değinen Kara, “Soykırım var. Ben buna sessiz kalmak istemedim. Kendi yeteneğim ve sanatımla oradaki bebeklerin, çocukların, günahsız insanların sesi olmak istedim ve bir sulu boya serisi oluşturdum. Orada yaşanan direnişi, umudu ve çocukların gözlerindeki acıyı resmettim.” diye konuştu.

Kara, çalışmalarında birebir vakitte farklı coğrafyalarda yükselen dayanışma seslerini de fotoğraflarıma yansıttığına dikkati çekti.

Bu yıl yalnızca suluboya üzerine Gazze ve Filistin’i anlatan çalışmalar yaptığını belirten Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Proje için yaptığım eserler, Düzce Üniversitesi Şenliği’nde birinci ferdî standımda sergilendi. Hocalarım da çok beğendi fotoğraflarımı. Farklı tekniklerde denemeler yapmayı çok seviyorum. Bundan sonra toz pastel üzerine de çalışmak istiyorum. Çocukluğumdan bu yana takriben 300 fotoğraf yapmışımdır.”

Kaynak: AA / Göksel Cüneyt İğde – Yeni

About The Author